četrtek, 10. december 2009

Božična zvezda

Tokrat ne tista prava, ki v teh dneh krasi toliko domov, da prav gotovo tega ne premore prav nobena druga roža. Je zvesta dolgoletna spremljevalka božičnega časa in če kdo kaj več ve o tem, bi bila prav hvaležna.


Vem, da je lepotička kraljica kratkih dni in po neki legendi, naj bi uboga deklica na poti v cerkev jokala, ker ni imela nobenega daru, ki bi ga lahko položila k oltarju, pa se je z neba spustil angel in ji dejal, naj na joka in kar nabere plevel, ki ga sreča ob poti. Ko je iz temne noči stopila v razsvetljeno svetišče so ji v ročicah žareli škrlatno rdeči cvetovi....
Lahko pa cvet naredimo tudi  drugače. Ta nežna cvetlica nam resnično ponuja nešteto možnosti pri ustvarjanjih. Danes seveda govorim o 3d božični zvezdi.

Zlaganje v Teabag tehniki


Ali pa izberemo dokaj nazobčano obliko, ki ne potrebuje prepogibanja, pač pa samo lepljenje skupaj.
To sta samo dva moja namiga.


CVET BOŽIČNE ZVEZDE IZ PAPIRJA

Potrebujemo:
  • papir v rdeči in zeleni barvi
  • lepilo (ali razne razcepke)
  • nekaj za sredino končane zvezde kadar uporabljamo lepilo




Po predlogi izrežemo vse tri sestavne dele. Rdeča in zelena barva sta zgolj opcija, ali bolje....tisti dve barvi, ki sta najbolj pogosti, najbolj zastopani v tem času. Te zvezde sem jaz uporabila v tistem štiri delnem aranžmaju, ki stoji poleg adventnega koledarja. Narisano predlogo lahko najdete med datotekami na DNP.

Vsakega izmed delov moramo zapogibati v vseh petih krakih, če želimo, da naša zvezda deluje bolj resnično. Odvisno od materiala, ki ga uporabljamo, je to prav gotovo  lahko tudi tisto manj zabavno delo, saj je majhne košče včasih res prava umetnost ukrotiti. Ne obremenjujte se z brezhibnostjo vsakega prepogiba, ker to, ko zvezdo sestavimo, niti ni toliko pomembno. Oči se ustavijo na zvezdi kot celoti in ne na čisto vsakem od njenih prepogibov. 
V osnovi liste in oba dela cvetov lepimo skupaj. Lahko s tekočim lepilom, lepilnim trakom, silikonsko pištolo ali pa blazinicami za 3d tehniko. V tem primeru moramo izdelati še sredico. V zgornjem primeru so uporabljene mikro perlice, lahko pa uporabimo karkoli, ali pa vse skupaj kar narišemo s kakšnim pisalom.
Kadar želimo bolj "pomečkan videz" zvezde, jo že sestavljeno položimo v levo dlan in rahlo mečkamo, medtem, ko s prsti desne roke rahlo vlečemo njene krake navzgor.


Z različnimi papirji in dodatki lahko dosežemo zelo različne videze.

Cvet iz ročno izdelanega papirja (prepogibanje je malo težje)


Cvet iz barvnega(rahlo svetlečega) transparentnega papirja (zgibi so zelo izraziti, končan cvet kompakten)


Iz papirja z bleščicami, ali pa navaden papir sami premažemo z lepilom in posujemo z bleščicami (pri meni je rdeč originalni papir, listi pa so zelen papir posut z zlatimi bleščicami); takšna zvezda je bolj mehkega otipa in primerna za mečkanje


Ledena zvezda - tu sem rdečo in zeleno osnovo premazala z lepilom in posula z ledenimi kristali....rdeče liste z rdečim in zelen list z belo prozornimi kristali. Na koncu sem jih še prelakirala z lakom v spreju. Te zvezde so zelo kompaktne, trde (zaradi ledenih kristalov)
 
Na spodnjo stran lahko dodamo žičko (zelena v barvi smreke) in jih pritrdimo na veje našega dreveščka (mogoče nova ideja za K.)
Cvetove pa lahko uporabimo v aranžmajih, na voščilnicah, zaznamkih za darila, lahko iz njih naredimo mobile, ki se nežno vrtinči nad prižganimi svečami, dodamo jih na škatlice, vrečke, na obročke za serviete.....


Tole pa je tista druga oblika, sestavljena iz nazobčanih oblik, ki jih skupaj sestavimo s 3d blazinicami. Meni je všeč. da obliko obrišem in potem režem tako, da sam obris ostane viden. 

Še dodatek k včerajšnji objavi: papir za brado naj bo mehak, tanek (lahko je čisto običajen pisarniški papir), da ga lahko lažje sfriziramo. Suzay...preden ga začnem frizirati moj božiček meri v dožino 13 cm, potem se seveda skrajša. Kapica je npr. enakostranični trikotnik s stranico 4,7cm. Spodnji del bele brade pa je pri meni širok cca. 9,5 cm.

9 komentarjev:

Vladuška pravi ...

ooo, so krasne. Ravno za najino stanovenje, ker moj fant pravi da je brezveze vsako leto kupovat lončnico, ker nikoli ne zdrži dolgo. To je res, vsaj kar se naju tiče. Vse druge rože se nama obdržijo, te pa ne. Tako da bi papirnate bile odlična rešitev.

Suzy pravi ...

res enkratne. Tudi to bo treba sprovat :)

Moj Božiček je od cofa ko konice stegnjene brade dolg 6 cm :)

Goga pravi ...

Ooooooooooo,čudovite so ,take in drugačne božične zvezde,mogoče pa tudi pri meni letos ne bo lončnice ampak zvezda narejena po tvoji predlogi:).Hvala ti za načrt in idejo.

Tina pravi ...

Koliko krasnih izvedb. Prečudovite so!

Hali pravi ...

Uuuu čudovite rožice,tiste ledene so mi še posebej všeč..sprintam in dam otrokom popoldan...včeraj smo ustavrjali lončke in božičke (hvala za namig o papirju, mi smo imeli malce predebelega)

Alenka pravi ...

Super, res lepe lepotice zime.

Maja pravi ...

Še ena super ideja :) Bomo tudi to sprobali. Božički pa že čakajo na smrekco. Je mali prav užival, ko sva jih delala.

DidiArt pravi ...

hvala ti za izčrpno navodilo kako in kaj, pa še en topel pozdrav na gorenjsko..

BojaMoja pravi ...

:) hvala za dobro idejo :)