sobota, 13. december 2008

Odevanje v praznično podobo


Dobro jutro na tole Lucijino.
Za vse tiste, ki ste mogoče pozabili, pa bi to vendarle radi naredili....danes je čas za sejanje božičnega žita. To je krščanska mučenica, ki jo predstavljajo s parom oči na krožniku, saj naj bi ji po legendo med mučenjem iztaknili oči. Po vsej Sloveniji je znana vera, da povedo dvanajsteri dnevi od sv. Lucije do božiča vreme dvanajstih mesecev prihodnjega leta. Vreme prvega dne naznanja vreme v januarju in tako naprej.

Pa dovolj za uvod.
Pri nas smo se začeli praznično odevati. Kot vsako leto, tudi letos to počnejo otroci. Takoj ko se pojavi advent, jih zajame ta praznični val in včasih se je prav težko upirati, da ne bi s pripravami začeli že mnogo preje. A meni osebno na tak "zgodnji način" praznovanje Božiča nekako izgubi svoj čar. Tako se upiram, dokler le gre. In šlo je do tega četrtka, ko so se spravili na dnevno sobo. Letošnje leto je bil njihov izbor podoben predlanskemu....se pravi velike zlate krogle izpod stropa. Malce so jih razredčili v številu in namesto le teh dodali snežinke...bele in zlate, ki so jih veselo rezali ob večerih.

In ob večerih, ob rahlo priprti svetlobi se po prostoru sprehajajo razne sence, ob toploti ogrevanja ali pa samo ljudi, ki so v prostoru, pa se snežinke vrtinčijo sem ter tja, kot bi plesale tisti svoj pravi ples na nebu.
Zlato rdeča kombinacija je zahtevala tudi nekaj dodatnega dela za druge dekoracije. In tako sem se jaz med tem časom lotila vlivanja ceramofixa in izdelovanja novih okraskov. Kar malo zapletov je bilo. Bor mašina je izginila neznano kam in ko sem jo končno našla, sem besnela kot ris, ker je nekdo polomil vse moje svedre.
Pri barvanju so k sreči pomagali otroci. Barvali pa smo kar z hitro sušečimi barvami Decorfin, kupljenimi v Artu v Kranju.
Kasneje so se seveda obeski znašli na smrečici. So malce težki, a ker imamo veliko in masivno smrečico, je kar šlo.
Tudi smrečica je delo otrok. Pa spet ena mala sprememba: letos so se odločili za dodajanje "lask" v rdeči barvi in še sedaj se ne morem odločit ali mi je to všeč ali ne.

2 komentarja:

Barbi pravi ...

O, vi ste pa pohiteli z dekoracijo. Pri nas je do 24. decembra edina dekoracija adventni venček. :) No, mogoče še kak pingvin kje, pa kakšna snežinka. Smrečica se pa obvezno krasi 24. 12. :)

Imate pa res zanimiv strop v dnevni sobi. ;)

MarikaGabez pravi ...

Zanimiv ja.
Okraševanje pa....kot sem napisala...otroška nestrpnost, malo pa odtehta tudi to, da to počnemo kadar smo vsi doma. In ker obe hčeri delata preko študenta, ju obvezno porabijo vikende, praznike. Med tednom pa smo tako ali drugače vsi raztrešeni preko celega dneva. In tako izkoristimo priložnost, ko smo na kupu.