petek, 4. december 2009

Osnovni venček


VENČEK z ZELENJEM


Potrebujemo:
  • obod za venček
  • zelenje
  • žico
  • okraske
  • sveče(opcija)
  • pištola za vroče lepljenje
  • različne dekoracije



Venček je ponavadi eden tistih, ki zahteva malo več časa. Tudi potrpežljivosti velikokrat.  Mnogi se tega sploh ne zavedajo, dokler se ga mogoče ne lotijo sami izdelovat. Seveda jaz v mojih objavah predstavljam zgolj samo svoj osnovni način, tako kot pač znam in delam in ne nekih vrhunskih tehnik ali izdelkov, za katere potrebujemo 101 pripomoček, ne vem koliko različnih materialov za katere večina še niti slišali nismo.

Takole nekako izgleda delovna površina, ko izdelujemo venček. Da ne govorim o tem, koliko vsega tega se še znajde na tleh.  Meni je lažje. Že nekaj let venček izdeluje hčera. Moja so osnovna navodila, priprava dekorja, barvne zapovedi....tisto garaško "povezovanje zelenja", pa njeno (zato so tokrat lahko tudi roke na fotografiji).


Tule je osnova enega že narejena in pripravljen obod za drugega. Pravijo, da stiroporni obod ne gre povezovati z žico. Pa gre! Le pravi pritisk moramo izvajati. Zelenje si izberemo glede na to, kakšnega imamo na voljo. Pri nas največkrat izberemo štiri različne vrste, ki se izmenično dodajajo na obod. Tako so se letos povezovale smreka, paracipresa in dve različni cipresi(v drugem je eno cipreso zamenjal pušpan). Ampak tudi ena sama vrsta zelenja je čisto dovolj.


Povezovanje mora biti trdno. Naredimo manjše snopiče, ki jih z žico pritrdimo na obod z vrhnje strani, žica pa peljemo naokoli. Uporabljena je čisto navadna žica, ki se kupi v Merkurju kar na kolute. Ker jo je veliko, smo se znašli tako, da smo del nje navili na sladoledne paličice in tako je bilo delo lažje. Z naslednjim snopičem(njegovim vrhom) prekrijemo to žico.
 
Če je bil prejšnji na obodu iz stiropora, je tale na obodu iz med seboj povezanih tankih palic. Lahko tak obod naredimo tudi sami. Naš je bil že kar narejen. le "obleči" ga je bilo treba. 


Sveče ali ne....to so odloči vsak sam. Tale naš je brez sveč.Nekatere sveče včasih predstavljajo kar pravo malo težavico, da jih pritrdimo in kar je predvsem važno.....da so varne pred morebitnim prekucevanjem. Pri nas je to tako: Odrežemo štiri kose trše žice. Kos za kosom žico na enem koncu z ognjem segrejemo in segreto porinemo v dno sveče. Tako dobimo štiri "krempeljčke", ki so nam v pomoč pri pritrjevanju sveče na venček.

Ostala je le še dekoracija.Izbrala sem barvno prilagajanje že prej videni dekoraciji z lesenim božičkom in adventnim koledarjem. Tu je belo zamenjala rjava in s pomočjo dodanih zlatih snežink je dodano nekoliko več zlate, kar mi bo služilo kot prehod v dnevno sobo, kjer bo veliko več zlate in po zadnjih letošnjih sklepih skoraj nič bele(bomo videli, koliko bo to obveljalo).

Te zadnje pike na "i" so pravi čar.  Kot majhne kapljice sem ter tja, pa jih komaj da opazimo. Le pazimo, da v njih ne pretiravamo. Tule npr. dodatek imitacije snega ne bi bil potreben. Vendar pa se ta dodatek dopolnjuje z ostalim, tako da smo ga vseeno uporabili.



5 komentarjev:

Hali pravi ...

Takšna kombinacija mi je še zmeraj najljubša!Lepo!

Suzy pravi ...

Lepo.
A mi verjameš, da jaz še nikoli nisem delala takega klasičnega venčka? Odkar ga sploh delam, je vedno nekaj "umetniškega" :)))

Vladuška pravi ...

Zelo lep klasični venček. Naj mi nekdo prosim pove, kje dobiš take rdeče bunkice, potrebovala bi večje in manjše, pa nekak ne najdem tega? Bi mogla šipek nabrat pravi čas, pa ga tu naokoli ni kaj.

MarikaGabez pravi ...

Vladka za majhne vem, da jih ima Art v Kranju (vseh barv), za večje se ne spominjam. OBI jih ima tudi. Za Merkur pa nisem prepričana, ampak znali bi jih imeti na oddelku s suhimi in/ali umetnimi zadevami.

Alenka pravi ...

Lep venček, take imam najraje, zelenje, ali pa mah, samo, da je naravno.