torek, 8. december 2009

Škatla s pregradami

Ni nikakršnega krivca za včerajšnjo neobjavo. Nobene lune niso imele magičnih vplivov, niti ni zatajila tehnika ali kaj podobnega. Le preprosto sem pozabila pritisnit gumb Objavi. Upam, da mi danes tekom dneva uspe narisat predlogo lončka za prigrizke, da ne pozabim.




ŠKATLA S PREGRADAMI (za obeske iz mase za vlivanje ali drugače)
Potrebujemo:
  • maso za vlivanje
  • modelčke (različne)
  • barve za barvanje(vodenke), senčeje(kreda)
  • enobarvni karton za osnovo škatle
  • daljši trak kartona za pregrado
  • barvni papirji za dekoriranje škatle
  • brusni papir za brušenje



 


Najprej naredimo vlitke, da imajo čas, da se posušijo in jih kasneje prebarvamo.
 
Kot lahko vidite, sem uporabila navadne vodene barvice, za modelčke pa kar plastično podlago od enih starih adventnih koledarjev, kjer so tiste male čokolade.
Med tem ko se sušijo, pa se lotimo škatle. Velikost je spet odvisna od tega, kakšne in tudi koliko obeskov imamo namen shraniti v to škatlo. Moji so majhni in jih je več oblik.  Zato bom izdelala škatlo, ki ima v notranjosti pregrade.



Najprej sem naredila dno škatle. Potem pa premerila njeno točno širino in dolžino. Ta podatek potrebujem za notranjo pregrado.  Naredim jo čisto preprosto. Ker bom imela štiri pregrade, moram dolžini škatle dodati 8x višino te pregrade. Naredim prepogibe kjer hočem pregrado.....2x dolina in na sredini med njima 1x hrib. In ta del zalepim skupaj z dvostranskim lepilnim trakom. Samo pregrado lahko tudi nalepimo na dno škatle, vendar pa je jaz v tem primeru nisem.


Še drugačen pogled na to pregrado, pogled z zadnje strani. Dobro je, če za takšne pregrade uporabljamo resnično trd papir, saj tako pregrade lepše stojijo in niso zgolj samo v trenutni okras, ampak ostanejo praktičen izdelke, ki ga lahko uporabljamo.
Lahko pa se tudi odočimo za drugačne pregrade......npr:

Ostal mi je še pokrov, ki ga nikoli ne zlepimo skupaj, dokler ga dokončno ne izdelamo, okrasimo.


Izbrala sem osem pobarvanih gibs vlitkov, narezala osem nekoliko večjih belih kvadarkov za podlago, ki sem jih senčila s kredo in pa papirje v bordo barvi, s katerimi sem prekrila sam pokrov in stranske stranice pokrova.

Sledi lepljenje vsega skupaj na podlago. Nasvet: vlitke na spodnji strani pobrusite, da se lepše in boljše primejo.In sedaj je samo še treba sestavit pokrov.....Z dvostranskim lepilnim trakom gre najlažje.

Škatla je narejena, tokrat še prazna.




Škatlo z vsebino sem pozabila slikati (se naredi). Mogoče pa vajo ponovim, kaj vem.

Variante so zgolj stvar domišljije. Eno takšno škatlico sem potrebovala za darilo. In tako se je stara škatla za tehnični pouk spremenila v škatlo s pregradami za kocke, ki so bile drugače pomešane med seboj v originalni škatli.



4 komentarji:

Vladuška pravi ...

Ti pa res imaš prave delavnice. Ko bi jaz le našla malo več časa, da se lotim teh tvojih projektov. Marsikdaj bi prišli prav. Lahko bi si na primer naredila malo manjšo za različne čaje v kuhinji.

Hali pravi ...

Kakšne ideje! SuperMarika!

Alenka pravi ...

Super!!!!!!Škatle, kolk mam jaz to rada. Doma imam veliko škatel, pa je vse okrog pometano.Glavno , da jih imam, ker škatle so zakon!!!!!Enkrat,... enkrat... bom pa res pridna in jih napolnila- takrat bo tudi pri meni red:):):)

BojaMoja pravi ...

:) super ideja!