petek, 11. december 2009

Jelenček kot obešanka

Sicer je tale jelenček mislil malo počakati na svojo objavo, a ker je pred nami vikend in tako mogoče kakšna minutka več za skupno ustvarjanje z otroci, ga predstavljam kar danes. Idejo sem že leta dolgo nekje zasledila (mislim, da v eni od tujih revij), potem pa na njo kar malo pozabila. Tako sem s temle danes kar malo eksperimentirala.
Sedajle tega Rudolfa vlečem iz naftalina.


JELENČKA KOT OBEŠANKO

Potrebujemo:
  • rjav karton za osnovo
  • rdeč papirni krogec(ali mogoče pompon) za nos
  • nekaj za oči (gibljiva očesca so kar dobra)
  • trak za obešanje
  • lepilo (tekoče ali lepilni trak)




Predlogo za jelenčka obešanko dopite na DNP. Naj k predlogi dodam, da mere čisto prosto lahko sporeminjamo in tako ustvarjamo večje ali manjše jelenčke.  Čisto odvisno zakaj jih potrebujemo. Bodo njihovi trebuščki prazni, ali jih bomo s čem napolnili? To je sedaj vprašanje.


Najprej si pripravimo osnovo, pa naj bo velika kolikor pač že bo. V spodnji del označimo sredino. Brez panike! Tista pikica se ne bo prav nič videla, saj bomo kasneje (ko bo jelenček že sestavljen) preko nje nalepili velik ali pa manj velik rdeč nos.  Držim se moje predloge: v zgornjem delu dolžine pa odmerimo na vsaki strani po 5cm od vogala. Sedaj moramo na vseh teh oznakah papir zapogniti. Tu so vsi štirje zgibi obrnjeni v isto stran. Ko naredimo zgibe, že lahko karton postavimo v obliko jelenčka. Tokrat še nelepljenega. Pred lepljenjem mu moramo dati še oči (moje so kar gibljive) in na obeh stranskih delih narediti luknjici, skozi kateri bomo napeljali vrvico, trak, rafijo.....Nosek prilepimo na že sestavljenega in zalepljenega jelenčka tako, da z lepilom namažemo konico osnove in nanjo pritrdimo krog.

Moji namigi:
  • Papir za osnovo naj bo tokrat kar trši. Veliko lepše stoji in tudi bolj priročno je, če želimo vanj kaj shraniti.
  • Več takšnih jelenčkov (koliko neki že?) lahko služi tudi za adventni koledar.
  • Če jih bomo dodajali na smrečico in imamo majhne otroke, lahko v vsakega skrijemo bonbonček, ki se jedo postopoma med dolgimi prazniki tja od božiča pa do novega leta.
  • Če imate navado za novo leto prižigati z otroci kresničke, pa lahko že sedaj v takšnega jelenčka ali več njih spravite kresničke in obesite. Tako bomo vedno vedeli kje so te čarobne paličice.
  • Vrvico lahko tudi izpustite in jelenčka nalepite na kakšno škatlo za darilo, steklenico.....
  • Mogoče s hrbtiščem lahko sestavite tudi po dva jelenčka skupaj.....zna biti gotovo zanimivo.

5 komentarjev:

Hali pravi ...

Načrt shranjen, bomo poskusili narest tega Rudija! Hvala, krasen je!

Alenka pravi ...

Rudi!!!!Super!!!Je kar praktičen, okrasek, ki je koristen:):)

DidiArt pravi ...

superca ... krasno, dva v enem, koristno in lepooooo, pa še navodila si dala.. hvala ti..

Kate pravi ...

Danes imam čas tudi komentirat :)
Ej, krasna si z vsemi idejami, hvala! Škoda, ker smo že pred 14 dnevi delali adv. koledar z otroci - pa ideja za drugo leto!

Vladuška pravi ...

Prava zakladnica idej si. Svaka čast. Prav zabavno je vsaki dan čakat kaj bo novega :-)