sreda, 21. oktober 2009

Praznično drevo

Drevo, drevesca, smrečice, jelke.........simbol prihajajočih praznikov, ki prav gotovo zavzema velik prostor tako v svojem pomenu, simboliki, pa tudi prostoru.
In kot dominira v simboliki in prostoru, pravzaprav s svojo barvitostjo in raznolikostjo še vedno ostaja večni spremljevalec tudi na božično novoletnih voščilnicah.
Čeprav je krašenje dreves bolj nova iznajda (nekje iz 19. stoletja) in pravzaprav nima prav nikakršne prave povezave z pravim Božičem, se je na slovenskih tleh kar dobro prijela. Nekako je tako ali drugače okrašno drevesce odličen simbol, ki sodi tako v božični, kot novoletni čas. Je nemi opazovalec prazninega vzdušja in največrat kraljuje vse tja do sv.Treh kraljev.
Včasih skromno, a vendar praznično okrašene zelene veje drevesc so skozi leta dobivale novo in novo podobo. Zdaj takšno, zdaj drugačno. Tudi smreka ali jelka nista več tisti, ki nosita primat prazničnega drevesca. Vse je že danes lahko praznično drevesce, domišljija nas je že davno popeljala na svojih krilih v svoj čudovit svet.
Prav tako je z barvami.......zdaj takšna, zdaj drugačna. Ena sama, ali v kombinaciji; enkrat bleščeče, drugič bolj zabrisano. Veljale naj bi celo prave modne zapovedi, če hočemo biti šik in oh in sploh.

Tudi jaz sem se lotila drevesc.
Ti dve prvi seriji, živahna roza in pa belo zlata, sta delani po predlogi, ki jo je naredila Jak. Nekje satenski trak, drugje zlata vrvica pod motivom in na vrhu pentlja iz traku, ki ima dodano žičko.

Pri zadnji pa sem uporabila malce neobičajno fantazijsko drevo, ki sem ga barvala s kovinskimi gel pisali, sneg pa naredila z belim pisalom v tubi za 3d učinek. Na vrhu sem dodala tri bleščeče zvezde, kar tudi ni običajno. Ampak če je že drevo fantazijsko.........


Papir je moje izdelave in v resnici imajo tiste drobne stranske bele pikice prav zanimiv in poseben učinek. Pojavijo se tudi na desnem stranskem robu znotraj.
Pravzaprav le belo zlata nima izdelane notranjosti, saj se mi je tako zdelo boljše, preprosto. Ko je odprta, se vidi le zlata vrvica, ki je napeljana naokoli osnove.

4 komentarji:

Hali pravi ...

Uuu spet ene super kombinacije in zanimive postavitve dreveščka! Bravo!

Alenka pravi ...

Super dreveščka!!! In voščilnice so prave lepotičke!

Suzy pravi ...

Enkratne so.

Vladuška pravi ...

ooo, super so tale drevesca. Vse variante so mi všeč, vsaka po svoje.