nedelja, 13. december 2009

3. adventna nedelja in Lucijino, 13 december

Danes je tretja adventna nedelja in prižgali bomo tretjo svečko, svečo SREČE. Torej tretja adventna nedelja vabi k veselju.
"Kdor ima dve suknji, naj ju deli s tistim, ki nima nobene in kdor ima živež naj stori enako." (Lk 3,11)


Pri nas izpod neba nežno naletavajo snežinke in tudi bolezen se je včeraj čisto tiho začela tihotapiti skozi vrata. Pustimo času času in bomo videli, kako se bo razvijalo. Dan se je začel z lepo mislijo, toplo besedo, ko je zjutraj ib 7 uri od nas odhajala študentka teologije, ki je pri nas prespala na enem od mnogih "čisto babjih čvekov". Danes vam skozi tekst predstavljam še štiri včeraj narejene darilne kompletke (s polškatlico na zavezovanje in easel voščilnico) ter nekaj preprostih dekoracij iz sobe moje hčere.


Danes je tudi Lucijino (Lucija, Lučka, Lucijana, Lučana, Luci, Luca…..). Njeno ime prihaja iz latinske besede lux in pomeni luč, prinašalka luči.  Na ta dan se po tradiciji seje božično žito. Zaradi spremembe koledarja(stari julijanski) je danes Lucijino na 13. december, pravzaprav pa je povezano s tem, da naj bi se začele noči krajšati, dnevi pa daljšati. Torej od tod povezava z lučjo.
Veliko je legend, ki krožijo o tej  mučenici. Pa tudi vraž.


Poleg že omenjene tradicionalne setve žita, je ta dan prepovedano šivanje. Legenda govori, da bi vsak s takšnim početjem Luciji znova iztaknil oči, pa tudi sam oslepel (torej danes proč od šivank!). Včasih so rekli, da je gospodinja, ki je na ta dan šivala, kuram zašila zadek in tako le te niso več nesle jajc. To misel lahko prenesemo v mnogo tega v danšnjem času.


Kot mnogo drugih dni je tudi ta dan pomembno, da kot prvi k hiši pride moški. Včasih so bili to položarji (tisti, ki so zjutraj prvi vstali in postlali živini) in dobili so kos kruha (obrednega kruha) imenovanega lucijščak. Tudi živina je ponavadi dobila ta kos kruha.
Ponekod po Sloveniji na ta dan hodijo naokoli Lucije ali pa celo dve skupaj (ena bela in ena črno odeta). So kraji, kjer jo imenujejo kar drugi Miklavž, saj otroke obdaruje s kakšno malenkostjo.


Na Lucijino je še 12 dni do Božiča. In tako po legendah na ta dan ljudje napovedujejo vreme za prihodnje leto. Vsak dan do božiča je mesec v prihodnjem letu.
In tudi na Lucijino lahko samska deklica izve, ali ji je usoda v prihodnjem letu namenila moža. Pripraviti mora 13 krako zvezdo. V 12 krakov napiše imena, 13 ostane prazen. In tako potem v temni noči se prebuja in.....Bo, ne bo...kdo bo? No, pa ni bilo ravno tako. Pravijo, da se je dekle moralo v noči 12x zbuditi in vsakič odtrgati po en krak zvezde. Zjutraj ko je vstala, je tako ostal en sam krak in ta ji je povedal.....


Še mnogo je teh vraž, čisto preveč, da bi jih človek lahko vse naštel, saj so se tudi razlikovale od kraja do kraja.

Lončke, kozarčke, pladnje...za žito smo pripravili. Torej nam preostane samo še setev in zelenje, ki bo pridno klilo in raslo nas bo razveseljevalo ob božiču.



Mogoče za konec še ena zanimivost, ki je pritegnila mene.
V skandinavskih državah (predvsem Švedski) se ta dan poslavljajo od sonca in pripravljajo na dolgo obdobje teme. Tako so značilna praznovanja, kjer se dekleta oblečejo v belo. Tista, ki skupino vodi, ima na glavi krono iz sveč, druge pa prižgane sveče držijo v rokah. Ponujajo toplo pijačo(največkrat je to kuhano vino z dodanimi rozinami in mandlji) in sladke kolačke (lussekatt -lucijine mačke) ter pojejo tradicionalne pesmi. Obvezni Sveti Luciji sledijo druge pesmi, božične pesmi.


In še (približni) recept za Lucijine mačke:
  • 1,5 kg moke
  • 1 jajce
  • 4 dl mleka 
  • 150 g masla
  • 50 g kvasa
  • 250 g skute
  • kavna žlička soli
  • 1 g žafrana
  • rozine po želji
  • jajce (stepeno) za premaz
Pripravimo kvasec po običajnem postopku. Žefran pa zmešamo z žličko sladkorja in dobro zdrobimo. V skledi zmešamo žefran, sol stopljeno maslo, sladkor, skuto in jajce. Vse to potem dodamo v moko in in zgnetemo v gladko testo, ki ga pustimo vzhajati kakšnih 40 minut. 
Testo znova pregnetemo in razdelimo na manjše kupčke, ki jihh oblikujemo v obliki črke S ter polagamo na pekač. Če želimo, lahko tu v kolačke vtisnemo nekaj rozin. Vse skupaj premažemo z stepenim jajcem in pustimo vzhajati še pol ure.
Pečemo v ogreti pečici (200 stopinj klasična, ventilacijska 15-20 stopinj manj) približno 10-15 minut.

Tudi yucca je dobila pripadajoče okrasje.

Lepo adventno nedeljo vse skupaj. Ne pozabite na žito in proč od šivanja. Vse samske pa mogoče le ponoči poiščite svojo napoved za prihodnje leto. Mogoče pa bodo celo zadišali Lucijini mački.

5 komentarjev:

Helena pravi ...

Ja, vse najboljše Lučkam. Pa saj smo vsi lučke, ki drug drugemu svetimo.
Lep zapis in krasni izdelki. Kot vedno.

Alenka pravi ...

Kako lepo si napisala to objavo in spet vse natančno razložila in postregla z zanimivimi informacijami.res si pridna.Upam, da se iz napovedi bolezni ne izcimi kaj slabega in naj bolezen oddide drugam.Spet so vsi izdelki zelo lepi!

Goga pravi ...

Danes torej godujejo Lucije,moja mlajša sestra nosi to prelepo ime polno simbolike.Hvala ti za zanimivo razlago,katero si podkrepila z prelepimi izdelki in naj vam bolezen ne pride do živega!

Creatissimo pravi ...

Ah, lepo! Ravno prav za prve snežinke (ki plešejo tudi pri nas). Joj, pri tebi je večja tovarna kot pri Božičku!! Sploh ne dohajam! Čeprav ne komentiram, redno spremljam tvoje stvaritve in vzdihujem oh in sploh! Koliko škratov ti pomaga pri ustvarjanju?? Vse dobro ti/vam želim!

Vladuška pravi ...

Znova super zapis in razlaga. Z veseljem sem jo prebrala, tako kot obe v preteklih dveh nedeljah in komaj čakam naslednjo.