torek, 1. december 2009

Rdeče in zeleno -tradicionalne barve

Rdeča in zelena, ki ju velikokrat začinimo s kančkom zlate, veljata za tradicionalne barve božičnega časa. Zakaj je temu tako, se nisem nikoli preveč poglabljala. Kot velika večina sem ti dve barvi preprosto "posvojila" za osnovni barvi tega časa. In moram priznati, da mi je ta kombinacija neizmerno všeč.

Letos sem se odločila poleg rdeče in zelene, začinjenih z zlato, dodajati še belo. Čisto spontano, tako kot se se pač rojevale ideje za izdelke. Ponavadi se namreč odločimo za "rdečo nit" dekoracij in ta nit je največkrat vezana prav na barve. Veliko bolj kot na oblike ali materiale.


BOŽIČNO DEKORACIJO V KOMPLETU

Potrebujemo:
  • modele za vlivanje
  • maso za vlivanje
  • barve
  • različne dekorativne predmete(lahko kupljeni, kahko jih izdelamo sami)
  • lak
  • pištolo za vroče lepljenje
  • vrvico za obešanje


Najprej je sledilo vlivanje mase. Sem hrček, ki spravlja vse mogoče in tako sem sama izbrala okrogle plastične oblike, v katerih so drugače zapakirani trakovi za 3d lepljenje. Niti niso tako majhni, zato sem jih vlila že pred časom, da so se dodobra posušili. Niti to, da se je eden zlomil, me ni motilo. Sem ga že v glavi obdelala v viseči element, kjer to prav nič ne bo pomembno.


Posušene vlitke sem prebarvala z zeleno barvo in jih zaščitila z lakom, saj bi drugače imela težave pri pritrjevanju s silikonom. Izbrala sem še centralne večje figure. Le koga neki, to je sedaj vprašanje? Leseni božički niso moje izdelave, pač pa iz zalog v velikih škatlah, ki so namenjene okraševanjem prostorov. Dvema med njimi sem na hrbet prilepila smrečici, ki sem ju izrezala iz valovite lepanke in na vrhu dodala še zvezdo.

Kot hrček seveda spravljam tudi kovinske posodice od razne zelenjave in tale majhna od koruze se mi je zdela  idealna, da bomo vanjo posejali božično žito, ko bo čas za to.  Preprosto sem jo oblekla v rdeč papirm na vrhnjem robu sem dodala še zlat trak (čeprav ne bi bilo potrebno, saj je že sama posodica zlata) in okrasila z božično zvezdo. Deset takšnih je sem ter tja v celotnem kompletu.


Sestavljene so iz treh delov, v sredini pa sem jim dodala mikro perlice.
Še zemljo v posodico.......


Moj osnovni komplet je končan.


Dodala sem še mini darilca, rdeče zvezdice, nekaj sredinskih delov cvetov okoli sveče, vrvico za obešanje (sedaj se tisti odlomljeni del prav nič ne vidi, saj sem ga pobrusila in na ta del pritrdila podstavek božička.
Ampak.....
 
Za piko na "i" sem morala dodati še nekaj.

To so bile kot prve male stiroporne kroglice, ki sem jih s skalpelom prerezala na polovico in prilepila.
V posodico z zemljo sem na leseno paličico zataknila še eno darilce, saj bo žito zraslo prav do tam nekje in potem sem vse skupaj prelakirala in posula z drobno naribano imitacijo snega.


Tako.....
moja "podlaga" za postavitev adventnega koledarja je pripravljena.
Seveda ni treba posebej omeniti, da bo tudi ta v zelenih in rdečih barvah.....


6 komentarjev:

Marija - Marička pravi ...

Marika, hvala za ideje za božične dekoracije. Mi je všeč "recikliranje" nahrčkanega materiala :)

Suzy pravi ...

Lušno. In dobro recikliranje. Zelena in rdeča pa tudi meni simbolizirata Božič.

Anja pravi ...

Zelo lepa dekoracija in super ideja še za koga :)

Vladuška pravi ...

ooo kakšna dobra ideja znova. Krasna dekoracija. Primer kako ne potrebujemo za izdelavo česa lušnega ne vem kakšen material ali pripomočke.

Hali pravi ...

Marika, bravo! Lepo porabljaš zaloge...Idejo za sejanje žita pa mogoče tudi jaz uporabim!

McCrafty /Klavdija pravi ...

Super ideja za božično žito.