nedelja, 23. november 2008

Adventni koledar

Takole je v Wikipediji zapisano o Adventu in adventnem času:
vir:wikipedija(http://sl.wikipedia.org/wiki/Katoli%C5%A1ki_koledar)

Adventni čas ali advent

Advent se začne s prvo adventno nedeljo (nedelja med 27.11. in 3.12.) in traja štiri tedne. Konča se s svetim večerom (24. decembra). Advent je čas priprave na božič - rojstvo odrešenika človeštva Jezusa Kristusa (latinsko: adventus redemptoris = prihod odrešenika). Adventni čas označuje vijolična liturgična barva.

Tradicionalni okras adventa je adventni venček s štirimi svečami: na prvo adventno nedeljo verniki prižgejo prvo svečo, na drugo adventno nedeljo drugo svečo itd. V novejšem času se uveljavljajo adventni koledarji za otroke: otroci vsak dan v adventu odprejo predalček v koledarju in dobijo simbolično darilce.

Praznika v adventu:

Jaz se danes omejujem nekako bolj na adventni koledar, saj je ta precej priljubljen pri izdelovalkah in izdelovalcih. Sama sem še brez prave ideje za letošnji koledar, ali še bolje: v glavi jih imam toliko, da mi to ne pusti, da se lotim ene in druge zanemarim. Mogoče pa bo tale članek pomagal meni in še komu, da se končno lotim dela, saj sedaj smo pa resnično že "tik pred zdajci". Otrok se ne sme razočarati!

Adventni koledar
naj bi se rodil v Nemčiji.
V začetku 19.stoletja naj bi Luterani na ta način začeli odštevati dneve do Božiča. Največkrat so to naredili tako, da so na vrata s kredo vsak dan zarisali eno črtico ali pa obešali male regiliozne sličice. Prvi adventni koledar naj bi natisnili okoli leta 1900 v Hamburgu.

In kaj ponujajo na našem trgu? Tole je moj izbor, ki sem ga nekako bolj na hitro izbrala po raznih straneh. Velikokrat namreč pride tako, da moramo ta koledar preprosto kupiti. Ali zaradi časa, prilagajanja otroku(včasih tudi že bolj odrasli osebi)...kakorkoli pač že.

  • Hudo....! Celo znamenita Barbi ima svoj adventni koledar. To nisem vedela, čeprav bi rekla, da me to odkritje ne preseneča.
  • Poglejte si tudi tole: Knjiga Veliki adventni koledar je lahko tudi prav posebno darilo za vse tiste, ki radi berejo, ali pa tiste nekoliko manjše, ki radi poslušajo branje svojih staršev.
  • Posebnost, vsaj meni prvič videna, prihaja iz LEGO dežele. Adventni koledar kot lego sestavljanka: izbirate lahko med Mestom, Gradovi....pa še kaj bi se verjetno našlo za vse tiste, ki jih to zanima.

Kako izdelati otroški adventni koledar predstavlja na svojih straneh celo Merkur. In ta isti ponudnik, vam ponuja tudi načrt, kako izdelati adventni koledar za malo večje in za vse tiste, ki sem jim vedno mudi...še adventni koledar na hitro.
Za vse, ki znajo poprijeti za šivanko, je vredno pogledati tule, saj so ti vezeni koledarji pravzaprav večni, nekako hodijo iz roda, bi lahko rekli.
Tale pa je domiselna! Za malo večje otroke, zelo velike otroke pravzaprav Gajbica, zabojnik.
Tole pa je kar sličica.......adventni koledar kot prikupen vlakec.
Ena izmed idej je tudi natisnjena hiša z okenci, kjer se za vsakim oknom skriva fotografija. Moram priznati, da zadeve nisem podrobneje brala.
Če želimo zgolj odštevati dneve brez sladkih dobrot ali česa podobnega, si lahko ogledate Stampin Terri blog.
Spet nekaj za "šivankino uho", vendar lažja verzija , lahko najdete tule.
Tudi pletene rokavičke so lahko adventni koledar.
Preoblečene škatlice vžigalic.
Pa mogoče za tiste, ki so vešči žaganja.
Preproste zavezane vrečke s številkami.
Škatlica na škatlico malo drugače.
Kaj pa snežno bele nogavičke?
Lahko pa zgolj obesimo običajne bele papirnate vrečke.

Toliko za danes od mene. Sem pač malo brskala, da bi tudi sama lažje našla pot do odločitve.

1 komentar:

Helena pravi ...

Ooooo, bila si zelo pridna :) - da si vse to izbrskala in objavila na svojem blogu. Mislim, da bo tudi meni koristilo in bom našla idejo za adventni koledar. Hvala!

Lp, Helena